Συσκευές Βαρηκοΐας & Ενίσχυση Ακοής
Σας καλωσορίζουμε στο πρώτο ηλεκτρονικό κέντρο για την Βαρηκοΐα. Όλες οι τεχνολογίες αιχμής αλλά και πληροφορίες για τα τελευταία Ακουστικά, αξεσουάρ και βοηθήματα ακοής θα τα βρείτε εδώ. Με πάνω από 30 χρόνια εμπειρία η εταιρία " Θεοδώρου - Ακουστικά Βαρηκοΐας " μπορεί να σταθεί δίπλα σας και μαζί με εσάς να επιλέξουμε το καλύτερο για τις ανάγκες σας.
Siemens Ακουστικά Βαρηκοΐας Θεοδώρου - Πιστοποιήσεις
Siemens Ακουστικά Βαρηκοΐας Θεοδώρου - αξεσουάρ, βοηθήματα και τεχνολογίες ακοής από την Siemens
Siemens  Ακουστικά Βαρηκοΐας Θεοδώρου - αξεσουάρ, βοηθήματα και τεχνολογίες ακοής από την Siemens

Ακουστικά Βαρηκοϊας Θεοδώρου
Κέντρο Εφαρμογής & Υποστήριξης Ακοής
Σπύρου Μερκούρη 25
Περιοχή Χίλτον
Τ.Κ. 11 634
ΑΘΗΝΑ
Τηλ: +30 72.52.151
Καθημερινώς πλην Σαββάτου
09.00 - 14.00 | 17.00 - 20.00

Βαρηκοϊα - Αίτια - Ακουστικά - Θεραπεία

Τα πάντα για τη βαρηκοΐα

Η βαρηκοΐα είναι η μείωση της ακουστικής ικανότητας. Η βαρηκοΐα μπορεί να είναι συγγενής, δηλαδή να οφείλεται σε γενετικά αίτια που αναφέρονται πριν από τη γέννηση του παιδιού, ή επίκτητη, η οποία οφείλεται σε αίτια που αναφέρονται μετά τη γέννηση.

Επιπλέον, η βαρηκοΐα μπορεί να είναι μονόπλευρη δηλαδή, η δυσλειτουργία εντοπίζεται στο ένα αυτί, ή αμφοτερόπλευρη, δηλαδή η δυσλειτουργία εντοπίζεται στα δύο αυτιά. Ως προς το μέγεθος της ακουστικής απώλειας, υπάρχουν διάφορες ταξινομήσεις. Γενικά, η βαρηκοΐα διακρίνεται σε ελαφρά, μέτριου βαθμού, μεγάλου βαθμού και ολική κώφωση. Ως προς το είδος, η βαρηκοΐα διακρίνεται στη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα και τη βαρηκοΐα αγωγιμότητας.

Αίτια της Βαρηκοϊας

Οι συγγενείς βαρηκοΐες διακρίνονται σε κληρονομικές, σε αυτές που οφείλονται σε εμβρυοπάθειες (παθήσεις της μητέρας όπως ο διαβήτης, η νεφρίτιδα, η τοξοπλάσμωση, η πολιομυελίτιδα, η σύφιλη και οι ιώσεις – κυριότερη εκ των οποίων είναι η ερυθρά – καθώς, επίσης, η λήψη φαρμάκων και η έκθεση της μητέρας σε ακτινοβολία) και σε περιγεννητικές, δηλαδή κακώσεις του κρανίου κατά τον τοκετό. Οι επίκτητες βαρηκοΐες προκαλούνται  από διάφορες παθήσεις όπως η παρωτίτιδα, η εγκεφαλίτιδα κ.α., από λήψη φαρμάκων και από φλεγμονές του μέσου ωτός.

Ιατρική Παρέμβαση

Η ιατρική παρέμβαση συνίσταται στην κατά το μέγιστο δυνατό αποκατάσταση της ακουστικής ικανότητας. Το είδος της παρέμβασης θα καθοριστεί από το είδος και το μέγεθος της βαρηκοΐας. Υπάρχουν δύο είδη βαρηκοΐας: η βαρηκοΐα αγωγιμότητας και η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Στην πρώτη, η βλάβη εντοπίζεται στο σύστημα αγωγής του ήχου, δηλαδή στις δομές που μεταδίδουν τον ήχο στον κοχλία του αυτιού. Συνήθως, η ακουστική απώλεια προκύπτει από ωτίτιδες, τραύματα στο αυτί, συσσώρευση κυψελίδας («κερί») κ.α., και είναι, τις περισσότερες φορές, αναστρέψιμη με χειρουργικές επεμβάσεις, φαρμακευτική αγωγή, καθαρισμό του αυτιού κ.τ.λ. Στη δεύτερη, η βλάβη βρίσκεται στο σύστημα αντίληψης του ήχου, δηλαδή στον κοχλία ή στο ακουστικό νεύρο. Δύο είναι οι βασικές μέθοδοι αποκατάστασης της ακουστικής ικανότητας: η τοποθέτηση ακουστικού βαρηκοΐας και η τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος.

Τι είναι το ακουστικό βαρηκοΐας; Το ακουστικό βαρηκοΐας είναι μία μικροσυσκευή που βελτιώνει την ακουστική ικανότητα, ενισχύοντας την ένταση του ήχου που φτάνει στο αυτί. Υπάρχουν διάφορα είδη ακουστικών βαρηκοΐας. Είναι καλό να εφαρμόζονται όταν υπάρχουν σημαντικά υπολείμματα ακοής.

Τι είναι το κοχλιακό εμφύτευμα; Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που επαναφέρει την ικανότητα της ακοής όταν υπάρχει μεγάλου βαθμού  αμφοτερόπλευρη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα ή κώφωση, όπου η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας δεν μπορεί να βοηθήσει. Το κοχλιακό εμφύτευμα αντικαθιστά το όργανο της ακοής και δίνει την αίσθηση της ακοής σε άτομα που δεν άκουσαν ποτέ. Τοποθετείται με χειρουργική επέμβαση από ΩΡΛ, έπειτα από αξιολόγηση του υποψήφιου παιδιού από ΩΡΛ, λογοθεραπευτή και ψυχολόγο. Αν τοποθετηθεί έγκαιρα (1,5-2 ετών), με σωστή εκπαίδευση, το κεντρικό νευρικό ακουστικό σύστημα θα εξελιχθεί ευνοϊκά ως προς τη διάκριση των ήχων και την ακουστική μνήμη και το παιδί θα αναπτύξει λόγο που θα διαφέρει ελάχιστα από την ομιλία ενός ακούοντος.   

Λογοθεραπευτική παρέμβαση: Τι είναι; Πότε πρέπει να ξεκινήσει; 


Η λογοθεραπεία έχει ως στόχο να βελτιώσει την ακουστική αντίληψη, την κατανόηση και παραγωγή του λόγου. Είναι βασικό να ξεκινά από τη μικρότερη δυνατή ηλικία. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση, δηλαδή ένας προληπτικός έλεγχος της ακοής από τη γέννηση του παιδιού. Οι στόχοι της θεραπείας διαφοροποιούνται αναλόγα με το βαθμό της βαρηκοΐας και την ιατρική αποκατάσταση που έχει επιλεγεί για το παιδί (ακουστικό βαρηκοΐας ή κοχλιακό εμφύτευμα).

Έτσι, στις ελαφριές περιπτώσεις, το παιδί θα χρειαστεί βοήθεια στην αντίληψη και άρθρωση μερικών μόνο, λιγότερο ηχηρών συμφώνων. Σε μέτριες βαρηκοΐες θα χρειαστεί εντατικοτερη θεραπεία στην άρθρωση και στο λεξιλόγιο και στο να μάθει να χρησιμοποιεί τα μέρη του λόγου. Στις μεγάλες βαρηκοΐες και την κώφωση, ο λόγος δεν αποκτάται αυτόματα και χρειάζεται εντατική διδασκαλία. Επιπλέον, στόχος της λογοθεραπείας, πέρα από την κατανόηση και την παραγωγή του λόγου, είναι και η ακουστική εκπαίδευση, δηλαδή η εκπαίδευση στη διάκριση των προτάσεων, των λέξεων και των φθόγγων του προφορικού λόγου χωρίς το παιδί να χρειάζεται να κοιτά το συνομιλητή του και να διαβάζει τα χείλη του.

Πηγή: Welfare Action
 

Copyright 2009 Θεοδώρου Web Development & Web Design SEO